Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική,  
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Νηστικοι 8.000 μαθητες

Λυγίζουν ακόμη και σίδερα



Νηστικοί 8.000 μαθητές

Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποτυπώνεται σε νούμερα αυτό που κάποιοι κατά καιρούς έχουν αποκαλέσει φθηνή προπαγάνδα: οι νηστικοί μαθητές. Τα παιδιά που πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είχαν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί!

Σαρώνει η πείνα στα σχολεία.
Το 60% 16 χιλιάδων οικογενειών – συνολικά 32.358 μαθητές – αντιμετωπίσαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012.
Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής». Απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία


  Λυγίζουν ακόμη και σίδερα

Συγκλονίζουν οι ιστορίες άπορων μαθητών στα σχολεία
Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες, που ραγίζουν την καρδιά, βρίσκονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ «υιοθετούν» μαθητές και τις οικογένειές τους…

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά της πείνας που σαρώνει στα θρανία στην Ελλάδα του 2014.
Αυξάνονται και πληθύνονται οι άποροι μαθητές, ενώ οι ιστορίες τους λυγίζουν ακόμη και σίδερα. Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε στη «Σ» την κατάσταση σε σχέση με τους άπορους μαθητές στα σχολεία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου. Όπως μας ανέφερε, οι Επιτροπές Προνοίας από την πρώτη ημέρα έναρξης των σχολείων βρίσκονται σε εγρήγορση και καταβάλλουν προσπάθειες για να εξεύρουν τρόπους να βοηθήσουν έμπρακτα αυτά τα παιδιά. «Και δεν μιλάμε για ένα απλό πρόγευμα στο σχολείο, αλλά για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια και προς τις οικογένειές τους, με τρόφιμα, είδη ρουχισμού κ.ά.», συμπλήρωσε.
«Αυτήν τη στιγμή», υπέδειξε ο κ. Πολυβίου, «γίνονται προσπάθειες για εντοπισμό των απόρων μαθητών που φοιτούν στην πρώτη Γυμνασίου και Λυκείου και οι οποίοι άλλαξαν σχολείο (από δημοτικό πήγαν γυμνάσιο ή από γυμνάσιο λύκειο) και «αναμένουμε έως την άλλη εβδομάδα να τα εντοπίσουμε κι αυτά για να τα εντάξουμε στις ομάδες που λαμβάνουν βοήθεια. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την κατάσταση».
Η βοήθεια
Κληθείς να πει με ποιους τρόπους οι εκπαιδευτικοί, και όχι μόνο, προσπαθούν να βοηθήσουν τα άπορα παιδιά, ο κ. Πολυβίου σημείωσε πως αρκετοί εκπαιδευτικοί από πέρσι έχουν ουσιαστικά «υιοθετήσει» άπορα παιδιά. Όπως εξήγησε συναφώς, καθηγητές έχουν έρθει σε συμφωνία με την καντίνα του σχολείου, όπου πηγαίνουν τα παιδιά, αγοράζουν ό,τι θέλουν και στο τέλος του μήνα ο εκπαιδευτικός καλύπτει αυτό το κόστος. Επίσης, αρκετοί καθηγητές πέρσι παρέδιδαν σε άπορους μαθητές δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα και σκέφτονται να το κάνουν και φέτος αυτό, ώστε να διασφαλιστεί πως κανένας μαθητής δεν θα στερηθεί της σωστής εκπαίδευσης.

Οι περιπτώσεις
Αναφερόμενος σε περιπτώσεις μαθητών που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του, ο κ. Πολυβίου μάς ανέφερε περίπτωση μαθητή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εντοπίστηκε να τρώει το μισό του σάντουιτς και να φυλάει το άλλο μισό στην τσάντα του. Όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει, ο μικρός απάντησε πως φυλάει το υπόλοιπο σάντουιτς για να το πάρει σπίτι να φάει και κάτι η μητέρα του, γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα.

«Τότε», είπε, «κινητοποιήθηκαν άπαντες, ώστε να μη στερείται η οικογένεια αυτό το βασικό αγαθό». Σε μιαν άλλη περίπτωση, πρόσθεσε, μαθητής ζήτησε μόλις πήγε στο σχολείο το πρόγευμά του. Όταν ρωτήθηκε, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, για ποιο λόγο το ζητά, ο μαθητής απάντησε πως ήταν νηστικός από το βράδυ. 
«Τέτοιες και άλλες περιπτώσεις καταγράφουμε καθημερινά και, ειλικρινά, είναι κρίμα να βλέπεις και να ακούς τέτοια πράγματα. Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση πως θα βιώναμε τέτοιες καταστάσεις και μακάρι σύντομα να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

 

Πηγη:  sigmalive.com

Share this article :

Ζούμε οι άνθρωποι µε µια παγιωμένη ερμηνεία των πραγμάτων. Αναγνωρίζουμε τον κόσμο µε ορισμένο τρόπο και τον βλέπουμε από συγκεκριμένη γωνία. Κι επειδή η οπτική αυτή γωνία είναι η μόνη που ξέρουμε, τη θεωρούμε «θεία» αλήθεια. Κι έτσι αυτοπεριοριζόμαστε σε στενά πρότυπα. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε µια πνευματική στενότητα, αποκοιμισμένοι µε ψεύτικες αξίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Recent Post

 
Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. (από τον Επιτάφιο του Περικλή). | | | Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν. Επίκτητος. | | | Η χώρα μας έχει ανάγκη από βρώμικα νύχια και καθαρά μυαλά. Ου. Ρόντζερς. | | |Την ειμαρμένην ουδ’ αν είς εκφύγοι. Πλάτων. | | | .
Copyright © 2011. ...το Γενος των Ελληνων - “Το Hellinikogenos.gr δεν ανήκει σε καμιά συγκεκριμένη ιδεολογία, σε καμιά πολιτική ή θρησκεία. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που θέλουν να σκέφτονται ελεύθερα και δημιουργικά, χωρίς να παγιδεύονται σε διανοητικές παρωπίδες. Το Γένος των Ελλήνων αγαπάει τη λογική και την «επιστημονική μέθοδο», αλλά δέχεται και τις πιο ακραίες πιθανότητες. Μάχεται κατά των δογμάτων, αλλά εξερευνά και το περιεχόμενό τους με ενδιαφέρον. Είναι η ανάγκη μας να βλέπουμε τα πράγματα με ανοιχτά μάτια, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στο σκοτάδι. Είναι η διανοητική Ελευθερία του πραγματικά ζωντανού Νου.”
Template
Proudly powered by Blogger