Pages - Menu

Νηστικοι 8.000 μαθητες

Λυγίζουν ακόμη και σίδερα



Νηστικοί 8.000 μαθητές

Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποτυπώνεται σε νούμερα αυτό που κάποιοι κατά καιρούς έχουν αποκαλέσει φθηνή προπαγάνδα: οι νηστικοί μαθητές. Τα παιδιά που πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είχαν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί!

Σαρώνει η πείνα στα σχολεία.
Το 60% 16 χιλιάδων οικογενειών – συνολικά 32.358 μαθητές – αντιμετωπίσαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012.
Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής». Απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία


  Λυγίζουν ακόμη και σίδερα

Συγκλονίζουν οι ιστορίες άπορων μαθητών στα σχολεία
Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες, που ραγίζουν την καρδιά, βρίσκονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ «υιοθετούν» μαθητές και τις οικογένειές τους…

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά της πείνας που σαρώνει στα θρανία στην Ελλάδα του 2014.
Αυξάνονται και πληθύνονται οι άποροι μαθητές, ενώ οι ιστορίες τους λυγίζουν ακόμη και σίδερα. Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε στη «Σ» την κατάσταση σε σχέση με τους άπορους μαθητές στα σχολεία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου. Όπως μας ανέφερε, οι Επιτροπές Προνοίας από την πρώτη ημέρα έναρξης των σχολείων βρίσκονται σε εγρήγορση και καταβάλλουν προσπάθειες για να εξεύρουν τρόπους να βοηθήσουν έμπρακτα αυτά τα παιδιά. «Και δεν μιλάμε για ένα απλό πρόγευμα στο σχολείο, αλλά για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια και προς τις οικογένειές τους, με τρόφιμα, είδη ρουχισμού κ.ά.», συμπλήρωσε.
«Αυτήν τη στιγμή», υπέδειξε ο κ. Πολυβίου, «γίνονται προσπάθειες για εντοπισμό των απόρων μαθητών που φοιτούν στην πρώτη Γυμνασίου και Λυκείου και οι οποίοι άλλαξαν σχολείο (από δημοτικό πήγαν γυμνάσιο ή από γυμνάσιο λύκειο) και «αναμένουμε έως την άλλη εβδομάδα να τα εντοπίσουμε κι αυτά για να τα εντάξουμε στις ομάδες που λαμβάνουν βοήθεια. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την κατάσταση».
Η βοήθεια
Κληθείς να πει με ποιους τρόπους οι εκπαιδευτικοί, και όχι μόνο, προσπαθούν να βοηθήσουν τα άπορα παιδιά, ο κ. Πολυβίου σημείωσε πως αρκετοί εκπαιδευτικοί από πέρσι έχουν ουσιαστικά «υιοθετήσει» άπορα παιδιά. Όπως εξήγησε συναφώς, καθηγητές έχουν έρθει σε συμφωνία με την καντίνα του σχολείου, όπου πηγαίνουν τα παιδιά, αγοράζουν ό,τι θέλουν και στο τέλος του μήνα ο εκπαιδευτικός καλύπτει αυτό το κόστος. Επίσης, αρκετοί καθηγητές πέρσι παρέδιδαν σε άπορους μαθητές δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα και σκέφτονται να το κάνουν και φέτος αυτό, ώστε να διασφαλιστεί πως κανένας μαθητής δεν θα στερηθεί της σωστής εκπαίδευσης.

Οι περιπτώσεις
Αναφερόμενος σε περιπτώσεις μαθητών που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του, ο κ. Πολυβίου μάς ανέφερε περίπτωση μαθητή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εντοπίστηκε να τρώει το μισό του σάντουιτς και να φυλάει το άλλο μισό στην τσάντα του. Όταν ρωτήθηκε γιατί το κάνει, ο μικρός απάντησε πως φυλάει το υπόλοιπο σάντουιτς για να το πάρει σπίτι να φάει και κάτι η μητέρα του, γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα.

«Τότε», είπε, «κινητοποιήθηκαν άπαντες, ώστε να μη στερείται η οικογένεια αυτό το βασικό αγαθό». Σε μιαν άλλη περίπτωση, πρόσθεσε, μαθητής ζήτησε μόλις πήγε στο σχολείο το πρόγευμά του. Όταν ρωτήθηκε, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, για ποιο λόγο το ζητά, ο μαθητής απάντησε πως ήταν νηστικός από το βράδυ. 
«Τέτοιες και άλλες περιπτώσεις καταγράφουμε καθημερινά και, ειλικρινά, είναι κρίμα να βλέπεις και να ακούς τέτοια πράγματα. Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση πως θα βιώναμε τέτοιες καταστάσεις και μακάρι σύντομα να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα», κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

 

Πηγη:  sigmalive.com